مذهب و اخلاق

 

آیا روند سکولاریسم با زوال و انحطاط اخلاق در جامعه همراه است، آنطور که مبلغین مذهبی ادعا می کنند؟. اما با جنگ ها و جنایت های که به نام ، یا برای مذهب اتفاق افتادند نمی توان دیگر نظریه این مبلغین را قبول کرد که یک سیستم مذهبی اخلاقی تر از یک سیستم سکولار است. نویسنده روسی قرن 19 , Nikolai Leskow, در داستان ” در آخر دنیا ” نشان می دهد که چگونه بخشی از اهالی یک روستا، پس از اینکه دین مسیحیت را پذیرفتند، خصوصیات انسانی و همبستگی های قبیله ای خود را از دست دادند.

قهرمان داستان، یک کشیش که در راس یک گروه از مبلغین مذهبی برای تبلیغات از دین مسیحیت و میسحی کردن اهالی یک روستا در سیبیری بسر می برد، تعریف می کند که روزی او و دیگر مبلغین دچار یک طوفان برف شدیدی شدند. اما، به نقل از کشیش، نه روستائی های که دین مسیحیت را پذیرفته بودند، بلکه ققط آن ساکنان به اصطلاح “بی دین ” روستا به کشیش و همراهانش در این طوفان کمک کردند. کشیش همچنین به مراسم ” اعتراف به گناه ” که مسیحیان بعد از یک عمل غیر اخلاقی در کلیسا انجام می دهند انتقاد می کند ( مسیحیان بعد از ” اعتراف به گناه ” نزد یک کشیش در کلیسا دیگر از عذاب وجدان که گناه کردند رنج نمی برند). اگر فردی از روستا قبل از پذیرفتن دین مسیحیت عملکرد غلط خود در مقابل دیگر روستائیان را به نحوی جبران می کرد بعد از مسیحی شدن و اعتراف به آن عمل اشتباه ( گناه ) در کلیسا دیگر احتیاجی به جبران کردن آن نبود. نویسنده روسی در این داستان نشان می دهد که این مذهب است که زوال و انحطاط اخلاقی در جامعه را سبب می شود و نه بی مذهبی.

3 Gedanken zu “مذهب و اخلاق

  1. ای کاش جناب نیکلا لسکوو زنده می‌بودند و نمونه اعلای جامعه مذهبی را هم می‌دیدند.

  2. مذهب یا اخلاق! اخلاق زمانی از مذهب بود اما هرگز نتوانست یک تربیت کننده خوبی باشد. نمونه :جنگ های مذهبی به این خاطر است که بسیار نقاط مشترک دارند! و نمی توانند برتری یکی بر دیگری را تحمل کنند.

  3. سلام.بنده دانشجوی ارشد تاریخ هستمو به دنبال “فلسفه تاریخ”به وبلاگ جنابعالی رسیدم.حالا هم دنبال این هستم که تاریخ چیست که البته منظور چیستی تاریخ است،برای یک تحقیق.می تونم از نظرات حضرت عالی استفاده کنم؟

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert